Hurmat konsiderohen si frut , lëng ,ushqim , ëmbëlsirë dhe ilaç.
Hurmat janë të pasura me vitamina të rëndësishme , përmbajn sheqer yndyra dhe proteina.
Për dallim nga frutat e tjerë hurmat cilësohen me shumëllojshmëri të përbërjës, ato kanë yndyrë , kalcium, hekur, kalium , bakër, sulfur,magnezium, fosfor dhe mangan.
Ato janë mbrojtëse nga kanceri abdominal , sipas mjekësisë moderne.
Hurmat përmbajnë stimulus që fuqizojnë muskujt e uterusit në muajin  e fundit të shtatzënisë, thonë ekspertët, kjo gjë ndihmon në zgjerimin e uteruesit si dhe pas një lindje tjetër zvogëlon gjakderdhjen.
Sipas dietologëve për nënat që në lehoni dhe ato që janë duke dhënë gji fëmijëve , hurmat janë një ushqim shumë i shëndetshëm dhe i mirë, pasi përmbajnë elemente që pasurojnë qumështin dhe e bëjnë fëmijën më rezistent ndaj sëmundjeve.
Hurmat ndihmojnë në tretjën e ushqimit , ngrënia në mëngjes në lukth të zbrazët ndihmon në mos zhvillimin e parazitëve në zorrë, pasi ka veti kundërhelmuese.
Hurmat janë ta pasura më kalcium pra ndihmojnë në formnimin e eshtrave, si dhe janë shumë të rëndësishmë për shëndetin e syve.

Categories:

Leave a Reply