Djathi i vjetër
Për gjumë të qetë duhet të rrini larg djathit Parmesan, Romano, Asiago dhe djathrave të tjerë me erë të keqe. Niveli i lartë i acidit tyramine ju mban zgjuar gjithë natën, pra duhet shmangur në ushqimin që hani para se të shkoni në shtrat.

Çokollatat me qumësht
Çokollatat me qumësht përmbajnë tyrosine, i cili është konvertuar në dopaminë, pra një nxitës. Kjo shkakton vigjilencë dhe shqetësim, gjë që ju mban zgjuar.

Ushqimet pikante
Ushqimet pikante shkaktojnë ndjenjë shqetësimi që ndjehen gjatë gjumit, ato bëhen më të mëdha duke fjetur.

Domatet, salcat
Ngeleni pa gjunë nëse keni ngrënë një pjatë makarona pak orë para se të flini. Domatet si bazë e ushqimit kanë tendencë të shkaktojnë aciditet dhe urth në stomak, e cila ju pengon që të flini.

Soja
Produktet e fermentuar me sojë kanë nivel të lartë tyramine, sidomos salca e sojës duhet të shmanget në orët e para të zgjimit.

Çaji xhensen
Çajrat bimore janë cilësuar shumë të mirë për gjumin, por rrini larg çajit xhensen. Ky çaj është cilësuar si nxitës dhe personat që pinë këtë çaj ndjejnë pagjumësi, por mund te kenë edhe hipertension. Shmangeni këtë çaj në orët kur shkoni për të fjetur.

Mishi i përpunuar ose i tymosur
Mishi i përpunuar përmban nivele të larta tyranime dhe e bën trurin të lirojë kimikate që të jeni vigjilentë. Këto lloj mishrash nuk janë të shëndetshëm, të vështirë për tu tretur, të lënë edhe pa gjumë.

Categories:

Leave a Reply